Program educațional de formare a unui stil de viață sănătos

Programul
Traista cu sănătate

Program comunitar pentru prevenția obezității în rândul copiilor.

Campaniile de formare a unor comportamente sănătoase în rândul copiilor se desfășoară în grădinițe și școli. Sunt folosite resurse educaționale originale, bazate pe dovezi științifice.  Instrumentul de învățare principal este Traista cu sănătate.

Disciplina opțională pentru formarea unui stil de viață sănătos.

Disciplina opțională de formare a unui stil de viață sănătos, folosește pachetul educațional Traista cu sănătate. Copiii învață cum să mănânce sănătos,  să se distreze  prin jocuri active, să-și păstreze sănătatea și să cultive valorile personale și naționale.

Program implementat de Fundația Tradiții Sănătoase.

Coordonatorul programului

Prof. Univ. Dr. Veronica Mocanu

  • Iasi, Romania
  • info@traistacusanatate.ro
  • 0745603137

Programul “Traista cu sănătate. Tradiții sănătoase pentru copii sănătoși”, care a fost lansat la Iași în 14 iunie 2012, are ca scop dezvoltarea unor comportamente sănătoase privind alimentația și stilul de viață, având la bază tradițiile culturale locale. 

  • Programul Traista cu sănătate. Tradiţii sănătoase pentru copii sănătoşi (Healthy Traditions) face parte din rețelele intenaționale de prevenția a obezității în rândul copiilor  – EPODE International Network și Youth Health Community.
  • La Global Obesity Forum (New York, 2012), Programul Traista cu sănătate a fost recompensat cu premiul I pentru cea mai bună activitate de prevenţie a obezităţii la vârsta copilăriei.
  • La Bruxelles, în martie 2021, inițiativa educațională a orașului Iași – Traista cu sănătate – a câștigat premiul 2020 EU Health Award, la categoria Healthy Lifestyle Cities.

Evenimente

Aprilie, 2021

”Comoara din Traista cu sănătate” - Curs

Martie, 2021

Premiul Comisiei Europene - Bruxelles

Februarie, 2021

Atelierele ”Traista cu sănătate”: Orarul meselor

Cărțile noastre

Materialele au fost create în cadrul Programului Traista cu sănătate, cu scopul de a forma comportamente sănătoase la copii.

Broșura conține informații despre rolurile apei pentru păstrarea unei stări de bună sănătate.

Pachet educațional inovator creat ca suport pentru disciplina opțională de formarea a unui stil de viață sănătos (versiunea pilot).

Ghid pentru profesorii din ciclul preșcolar care pot aplica în practică suportul educațional Traista cu sănătate (versiunea pilot).

Ghid pentru profesorii din ciclul primar care pot aplica în practică suportul educațional Traista cu sănătate (versiunea pilot).

Proiectele noastre

2020-2021
Evaluarea statusului nutrițional

La copiii din mediul urban, studiați în cadrul Programului ”Traista cu sănătate” în 2020, prevalența copiilor supraponderali s-a menținut la 29%, dar la cei din mediu rural, a crescut de la 21% la 35%.

Cursurile de instruire pentru profesori

Casa Corpului Didactic (CCD) Iași, împreună cu Fundația Tradiții Sănătoase, au organizat cursuri de pregătire pentru opționalul ”Traista cu sănătate”. Cursurile au avut loc în perioada aprilie 2021 – iunie 2021 (30 ore).

Campania Ritmurile coprului: tradiții și sănătate

2020-2021:”Ritmurile corpului: orarul meselor”. Au participat circa 20000 copii, din peste 50 de localități: Municipiul Iași, Pașcani, Tg. Frumos, Hârlău, Aroneanu, Erbiceni, Ciurea, Miroslava, Tomești etc.

Atelierele pentru copiii și părinți

Atelierele pentru copii, părinți și profesori fost organizate în luna februarie 2021 și s-au desfășurat live pe Facebook. Cele trei ateliere – Micul dejun, Prânzul și Cina – au avut peste 17000 vizualizări.

Disciplina opțională de formare a unui stil de viață sănătos

La disciplina opțională pentru formarea unui stil de viață sănătos ”Traista cu sănătate” s-au înscris, în septembrie 2020, circa 4000 copii de 5-10 ani, din județul Iași.

Conferința Prevenția obezității la vârsta copilăriei

Conferința anuală ”Prevenția obezității la vârsta copilăriei”, s-a desfășurat online, în perioada 24-26 septembrie 2020, sub egida UMF  Grigore T. Popa din Iași. Participanții au fost medici, profesori, părinți și alți actori sociali implicați în prevenția obezității.

Copii beneficiari ai programului.

100

Profesori instruiți pentru opțional.

500

Părinți participanți la ateliere.

100

Voluntari în activitățile programului.

150

Participanți la conferință.

Educație de calitate pentru formarea unui stil de viață sănătos

Promovarea acțiunilor pentru consumul de alimente sănătoase și stimularea activității fizice în vederea menținerii sănătății.

Programul Traista cu sănătate

Ultimele noutăți

Urmăriți-ne pe facebook!

Parteneri în proiectele noastre educaționale